معرفی کامل بازار قیصریه اصفهان

آنچه در این مقاله می خوانید:

بازارها یکی از جذاب ترین مکان های دیدنی هر شهر به حساب می آیند. امروزه هنگام سفر به هر شهر بخاطر خرید هدیه یا سوغاتی رفتن به بازار یکی از مهم ترین موارد به شمار می رود. اگر قصد سفر به اصفهان را دارید به هیچ عنوان نباید بازار قیصریه اصفهان را از دست بدهید.

بازار قیصریه یکی از معروف ترین بازارهای ایران است که با عنوان بازار بزرگ یا بازار شاهی نیز شناخته می شود. بازار شاهی یا قیصریه از سر در قیصریه شروع شده و در بازار دارالشفا خاتمه می یابد.

پیشینه بازار قیصریه به دوران صفوی باز می گردد. این بازار یکی از مجلل ترین و بزرگ ترین بازارهای کشور است و در رده بازارهای سرپوشیده قرار می گیرد. بازار شاهی چندین کیلومتر طول دارد و در هر بخش آن کالاهای مختلفی فروخته‌ می‌شود.

بازار شاهی در سال 1317 در لیست آثار ملی ایران قرار گرفت. همچنین جزء فهرست میراث جهانی قرار گرفته‌است و یکی از مهم ترین بناهای تاریخی در ایران به شمار می رود. در ادامه مجله املاک داران به معرفی کامل بازار قیصریه در اصفهان خواهیم پرداخت.

بازار قیصریه

تاریخچه بازار قیصریه اصفهان

ساخت بازار شاهی به دوره صفوی باز می گردد. در بین سال 1011 تا سال 1029 بازار قیصریه با دستور شاه عباس اول ساخته‌شد. این بازار زیر نظر استاد علی اکبر اصفهانی معمار اهل اصفهان ساخته‌شد.

این معمار با ساخت بازار قیصریه به شهرت بیشتری دست پیدا کرد. بازار شاهی در دوره صفویه بیشتر مرکز فروش انواع فرش ها و پارچه های گران بها و مجلل بود. این بازار به قدری در زمان صفویه مهم بود که برخی از شرکت های خارجی در آن حجره داشتند.

نام قیصریه در واقع از روی نام مجموعه ای از ترکیه گرفته‌شده‌است. همچنین عموما کلمه قیصریه به راسته ای از بازار اطلاق می شود که در آن کالاهای گران قیمت و سبک به فروش می رسد. این نوع از بازارها معمولا توسط بازرگانان یا حکومت ساخته‌می‌شد.

قیصریه معمولا دارای تزئینات بسیار زیبایی است و توسط معماران به نام ساخته می شود به همین دلیل نام بازار شاهی برازنده این بنا است. با این که بیش از 500 سال از ساخت این بازار می گذرد اما هنوز هم حجله های آن به روی عموم مردم باز هستند و گردشگران بسیار زیادی را از سراسر دنیا به خود جذب می کنند.

جالب است بدانید برخی از حجره های این بازار اصفهان در تمامی این سال ها به فروش تنها یک کالا پرداخته اند و و طی سال های زیاد بین اعضای یک نسل به ارث رسیده اند.

معماری بازار قیصریه

معماری بازار قیصریه اصفهان در واقع مربوط به دوران سلجوقیه و صفویه است. این بازار در دو طبقه ساخته‌شده و هر کدام از این طبقات دارای کاربری و هدف مختلفی هستند. برای مثال طبقه بالا به امور مربوط بازرگانی و دفتری بود و طبقه پایین مغازه های مربوط به اصناف وجود داشت.

همچنین بازار قیصریه دارای قسمت های بسیار مختلفی است که دارای فعالیت های متفاوتی هستند. برای مثال یکی از این بخش ها چارسوی بازار است. چارسوی بازار به محوطه بزرگی در وسط بازار گفته‌می‌شود که گنبد بزرگ و زیبایی بر روی آن قرار دارد.

قسمت غربی بازار به کاروانسرای شاهی شهرت دارد، این قسمت در گذشته مکانی برای استراحت مسافرین به شمار می رفت و در واقع دارای 150 حجره است. همانطور که از نامش پیداست در گذشته به عنوان کاروانسرا استفاده می شد. هر چند امروزه این قسمت بیشتر با نام ملک التجار در بین مغازه داران شناخته می شود.

قسمت شرقی بازار نیز به ضرابخانه معروف است. این قسمت در گذشته محلی بود که در آن به ضرب سکه می پرداختند و امروزه به جای آن یک بانک قرار گرفته است.

در گذشته قسمت دیگری نیز در این بازار وجود داشت که نام آن نقارخانه بود. از این قسمت برای اعلام طلوع و غروب خورشید، آماده باش نظامی و یا اعلام عید استفاده می شد. متاسفانه این بخش در طبقه سوم قرار داشت و زمانی که این طبقه از بین رفت نقارخانه نیز ناپدید شد.

معماری این بنا به گونه ایست که در ساخت آن از انواع کاشی های رنگارنگ، دیوارهای بلند و سقف گنبد شکل استفاده شده است. تمامی این موارد در کنار هم شکوه و جلال بسیار خاصی را به شما القا می کنند و چشم هر بیننده ای را به خود جذب می کنند.

معمار بازار قیصریه اصفهان، علی اکبر اصفهانی بود. او در آن زمان معمار شاه عباس اول به شمار می رفت و به معمار باشی ملقب بود. استاد علی اکبر اصفهانی شاگرد استاد گرانقدر بدیع الزمان یزدی بود.

معمولا در گذشته کم تر نام معماران ماندگار می شد اما استاد اصفهانی با ساخت چندین بنای خارق العاده در شهر اصفهان نام خود را در تاریخ ماندگار کرده است. در حال حاضر مجسمه این استاد در خیابان استانداری اصفهان نصب شده است تا یاد و نام این استاد برای همیشه بر ذهن و قلب مردم ثبت شود.

سردر بازار قیصریه

سر در قیصریه اصفهان در شمال میدان امام قرار گرفته است. این سردر اولین موردی است که هنگام ورود به بازار شاهی آن را مشاهده خواهید کرد. همانطور که قبلا نیز اشاره کردیم بازار شاهی در ابتدا سه طبقه مجزا داشت و به مرور زمان یکی از این طبقات دچار فرسایش و نابودی شد و امروزه تنها دو طبقه باقی مانده است. سردر بازار قیصریه نیز دو طبقه است.

این سردر در واقع دارای چند بخش مختلف است که این بخش ها شامل تالار بالایی، دو سکوی بزرگ، یک حوض، دروازه اصلی و چهار در فرعی است. در گذشته در طبقه سوم یک ناقوس و ساعت قرار داشت که متاسفانه با از بین رفتن این طبقه این موارد نیز نابود شدند.

کاشی های بسیار خوش رنگ و خاصی به رنگ های گل بهی، سرمه ای و آجری در سقف داخلی سردر قرار گرفته‌اند. همین طور طرح ها و رنگ های سقف بسیار چشم نواز هستند و در دیوارهای آن سردر نیز شاهد نقاشی های بسیار خاصی هستیم.

دیوار روبه روی سردر در واقع نقاشی های از جنگ ازبکان و شاه عباس را ترسیم می کنند. اگر به دیوارهای سمت راست نگاهی بیاندازید این دیوارها گروهی از اروپاییان را نشان می دهد که در حال آواز، رقص و خوش گذرانی هستند.

در نهایت دیوار سمت چپ نشان دهنده گروهی از شکارجیان است. هر چند سال ها از ایجاد این نقاشی ها گذشته است اما آن ها هنوز هم حالت خود را حفظ کرده اند و بسیار زیبا هستند. این سردر بیش از 90 سال پیش ثبت ملی رسید.

سراها و تیمچه های بازار قیصریه

بازار شاهی یا قیصریه در زمان اوج خود دارای قسمت ها و بخش های مختلفی بود که به هر کدام از این قسمت ها اصطلاحا تیمچه یا سرا گفته می شد. در آن زمان این بنا با استفاده از راسته ها و سراهای مختلف تقسیم بندی شد.

از محبوب ترین تیمچه های بازار قیصریه می توان به اردستانی ها اشاره کرد و برخی از مهم ترین این سراها شامل سرای آقا، سرای گلشن، سرای فخر، سرای میر اسماعیل، سرای خانی، راسته نیم آورد گلشن، راسته مقصودبیک، راسته سماورسازها، راسته بازار هارونیه اصفهان ، راسته بازار عریان و غیره می شود. در عکس بازار قیصریه اصفهان سراها و تیمچه های این بازار به خوبی قابل نمایش است.

بازار قیصریه

مساجد بازار قیصریه

بدون شک بازار شاهی یکی از بازارهای بسیار طولانی است که بخش های بسیار مختلفی را در خود جای داده است، مساجد جزو عناصر تاریخی مذهبی هستند. در گذشته ها اصناف و مغازه داران هنگام اذان در این مساجد به عبادت می پرداختند.

از مهم ترین این مسجدها می توان به مسجد جارچی، مسجد شیشه، مسجد نو، مسجد ذوالفقار و مسجد خیاط ها اشاره کرد. تمامی این مساجد نیز دارای اهمیت تاریخی و معماری هستند پس بدون شک هنگام بازدید از بازار قیصریه از این مساجد نیز بازدید کنید.

مدارس مذهبی بازار قصریه اصفهان

یکی دیگر از موارد بسیار مهم و برجسته وجود مدارس مذهبی زیاد در این بازار است، این مدارس باعث شده بودند که در آن زمان مردم بیشتری در بازار تردد داشته باشند و بخاطر رفت آمد به مدارس رونق بازار نیز بیشتر شده بود.

مدارس موجود در بازار نیز دارای معماری خاص و اصیل ایرانی هستند و اهمیت بسیار زیادی در معماری دارند. به هیچ عنوان هنگام بازدید از بازار شاهی بازدید این مدارس را از دست ندهید.

از مهم ترین مدارس مذهبی موجود در بازار می توان به مدرسه ملاعبدالله، مدرسه هارونیه، مدرسه گران، مدرسه جده بزرگ و کوچک، مدرسه کاسه، مدرسه صدر، مدرسه نیم آور و مدرسه نیماور اشاره کرد. هر کدام از این مدارس در زمان خود محل کسب علم و دانش بودند و اهمیت زیادی داشتند.

بازار قیصریه اصفهان کجاست؟

بازار شاهی یا قیصریه در قسمت شمالی میدان نقش جهان قرار دارد. برای رسیدن به این بازار می توانید از وسایل نقلیه مختلف استفاده کنید.

وسایل حمل و نقل عمومی مانند اتوبوس، مترو یا تاکسی گزینه خوبی برای رسیدن به بازار شاهی هستند. شما همچنین می توانید با استفاده از ماشین شخصی به این بازار برسید. به این منظور باید به سمت خیابان امام حسین رانندگی کنید و در آن جا به خیابان سپه بروید.

هر چند اگر قصد دارید با ماشین شخصی به این بازار بروید باید در نظر داشته باشید نزدیکی بازار قیصریه هیچ محلی برای پارک وجود ندارد و باید خودرو خود را در نزدیکی میدان امام پارک کرده و ادامه راه تا بازار قیصریه را پیاده روی کنید.

یکی دیگر از بهترین گزینه ها برای رسیدن به بازار شاهی استفاده از تاکسی های آنلاین است که علاوه بر قیمت مناسب پیدا کردن آن ها نیز بسیار راحت و بدون دردسر است.

بازار قیصریه

خرید از بازار قیصریه

بدون شک صنایع دستی مهم ترین و اصلی ترین سوغاتی در این بازار است. محصولات صنایع دستی در واقع نشان دهنده تمدن ایران و اصفهان هستند. به همین خاطر این محصولات توسط گردشگران داخلی و خارجی خریداری می شوند.

در این بازار انواع فرش های نفیس و ارزنده به فروش می رسد. هر چند قیمت این فرش ها نسبتا بالا است، اما به دلیل ظاهر بسیار زیبا و کیفیت بسیار خوب دارای طرفداران بسیار زیادی است. علاوه بر این شما می توانید انواع پارچه، لباس، وسایل قدیمی و غیره را پیدا کنید.

بازار قیصریه در تمامی روزهای هفته از ساعت 9 صبح تا ساعت 6 شب باز است هر چند این ساعت معمولا در نیمه دوم سال به 9 صبح تا 5 عصر تغییر می کند و افراد می توانند برای خرید و گشت و گذار در این ساعات از شبانه روز به بازار شاهی مراجعه کنند.

شما می توانید با رفتن به این بازار معماری منحصر به فرد دوران صفویه را از نزدیک مشاهده کنید. همچنین می توانید عکس های بسیار زیبایی بگیرید و یا اینکه در بازار پرسه بزنید.

برای خرید نیز این بازار گزینه های بسیار زیادی را به مشتریان ارائه می دهد. هزینه های محصولات مختلف در این بازار مناسب است و شما می توانید سوغاتی های بسیار زیبا و خاصی را برای دوستان و عزیزان خود از این بازار خریداری کنید.

اقامتگاه های نزدیک به بازار قیصریه اصفهان

اگر می خواهید در نزدیکی دروازه قیصریه یا بازار بزرگ اصفهان اقامت داشته باشید، گزینه های زیادی پیش روی شماست. برای اقامت ارزان بهتر است هتل پارس، هتل پارت و یا هتل صفوی را انتخاب کنید. اما چنانچه خواهان تجربه ای به یاد ماندنی و لاکچری هستید، می توانید هتل پیروزی یا هتل 5 ستاره عباسی را رزرو نمایید. علاوه بر این، امکان اجاره ویلا، سوئیت، آپارتمان مبله نیز در نزدیکی بازار قیصریه اصفهان وجود دارد. املاک داران گزینه های متنوعی از ویلاهای لاکچری گرفته تا سوئیت های مبله ارزان قیمت را در اختیار شما قرار می دهد.

رستوران های نزدیک به بازار قیصریه

بهترین رستوران های اصفهان در اطراف میدان نقش جهان و نرسیده به بازار قیصریه در اصفهان قرار دارند. غذاهای سنتی ایران را می توانید در کافه آادگان یا رستوران حاج میرزا تست کنید. در این مکان ها نه تنها از طعم لذیذ غذاهای اصفهانی لذت خواهید برد، بلکه محو تماشای دکور عجیب و بی نظیر آن می شوید. کافه ها و قهوه خانه های متعددی در نزدیکی بازار بزرگ اصفهان مانند کافه 404 و کافه چپ وجود دارد که بهترین مکان برای نوشیدن یک قهوه گرم است. 

رستوران های قیصریه

جاذبه های بازار بزرگ اصفهان

بازار قیصریه درست در قلب دیدنی های اصفهان یعنی میدان نقش جهان قرار دارد. نه تنها می توانید از زیبایی های وصف ناپذیر میدان و بناهای تاریخی در اطراف آن مثل چهل ستون و مسجد حکیم لذت ببرید، بلکه سه بنای دیگر در سه ضلع متفاوت آن نیز انتظار شما را می کشد! مسجد امام، عمارت عالی قاپو، و مسجد شیخ لطف الله. و اما بنای چهارم در ضلع چهارم همان بازار قیصریه است که در خود جاذبه هایی دیدنی جای داده است. در ادامه به معرفی برخی از این دیدنی های قیصریه می پردازیم:

موزه عصار خانه شاهی 

بازار قیصریه، عصارخانه شاهی دوره صفویه را در خود جای داده که قدمت آن به 400 سال پیش می رسد. با ورود به عصارخانه شاهی وارد فضای چند صد سال پیش می شوید. یک سالن بزرگ با دیوارهای گلی و کمی تاریک! تنه درخت بسیار بزرگ و محکمی با قطر بیش از یک متر، بر روی تیرها به صورت افقی قرار گرفته است. سنگ های آسیبا بزرگی که در گذشته برای روغن گیری توسط شترها کشیده می شد، امروزه در مرکز این موزه جای خوش کرده اند! امروزه این عصارخانه یکی از جاذبه های گردشگری قیصریه اصفهان به شمار می رود.

تیمچه ملک التجار اصفهان

تیمچه ملک یکی از قدیمی ترین مجتمع های تجاری در بازار بزرگ اصفهان است. تیمچه به همان پاساژ ها با بناهای تجاری گفته می شود که برخی نیز آن را سرا می نامند. این بنا در زمان قاجاریه ساخته شده و امروزه گردشگران زیادی را از سراسر دنیا به سوی خود می کشاند. یک خانه با حیاطی بزرگ و سقفی گنبدی شکل با تزئینات مقرنس کاری که چشم بیننده را به خود خیره می کند.

بهترین زمان بازدید از بازار قیصریه

در هر ساعتی از روز که بخواهید، امکان بازدید از بازار قیصریه اصفهان وجود دارد. اما بهترین زمان بعدازظهر، درست قبل از غروب آفتاب است، زمانی که نور خورشید گنبد مساجد میدان امام را نوازش می کند! اگر قصد بازدید از کاخ عالی قاپو را دارید، سعی کنید بین ساعت 9 تا 18:30 برنامه ریزی کنید. ساعت کار مسجاد بر اساس برنامه نماز است و فصل تا فصل تغییر می کند. 

بهترین زمان بازدید از قیصریه

سخن پایانی

در این مقاله بازار شاهی و یا بازار قیصریه اصفهان را بررسی کردیم. این بازار با توجه به معماری بسیار خاص بازار شاهی در لیست میراث تاریخی جهان و آثار ملی ایران قرار گرفته‌است. این بازار توسط معمار باشی، علی اکبر اصفهانی و طبق دستور شاه عباس اول ساخته‌شد.

بازار قیصریه دارای قسمت های بسیار مختلفی است و چند کیلومتر امتداد دارد. در این بازار می توانید انواع سراها، مدارس و مساجد را مشاهده کنید. همچنین در قسمت های مختلف بازار شاهی محصولات و کالاهای مختلف فروخته می شود. اگر قصد سفر به اصفهان را دارید می توانید با بازدید از این بازار خاطره ای فراموش نشدنی را برای خود رقم بزنید. برای اجاره روزانه آپارتمان در اصفهان می توانید از کارشناسان ما در املاک داران راهنمایی های لازم را دریافت کنید.